keskiviikko 18. joulukuuta 2013

#6 Varo jobbaria!

Tänään käyn vaan pikaisesti siivoomassa karsinat tallilla ja sitten vietän siivouspäivän kotona. On kuitenkin aihe jonka näin tärkeäksi tuoda esille. Nimittäin vilpilliset hevoskauppiaat, trokarit, jobbarit, huijarit ...

Törmäsin tänä aamuna facebookin yhdellä markkinapalstalla naiseen joka myy suomenhevostaan "haikein mielin, totaalisen ajanpuutteen vuoksi.." Tästä kyseisestä hevosesta minulla ei ole mitään tietoa, mutta kokemuksia hevosta myyvästä naisesta on. 

Olen myynyt hevoseni tälle naiselle ja pystyn puhtain omatunnoin kutsumaan häntä jobbariksi myöhemmin paljastuneiden asioiden perusteella. Hevoseni oli kyllä koulupuolella hyvinkin taitava, mutta hyppäämiseen hevosestani ei enää ollut etujalan hankosidevamman vuoksi. Hevosen möin ihan polkuhintaan juurikin tästä hankosidevammasta johtuen, myös nainen oli täysin tietoinen siitä että hevonen ei ole täysin kunnossa ja annoin hänelle mukaan kaikki hevosesta otetut röntgenkuvat joita otettiin silloin ostotarkastuksen yhteydessä kun hepan ostin, myöskin röntgen ja ultraäänikuvat heti hankosidevamman toteamishetkeltä ja puolen vuoden toipilasajan jälkeen. Eli siis ihan kaikki dokumentit eläinlääkärinlausuntoja myöten liittyen hevosen vammaan. 

Nainen koeratsastuksessa kehui hevoseni maasta taivaaseen ja lupasi hepalle loppuelämän kodin ja että aina olisin tervetullut hevostani katsomaan ja kuinka hän sillä sitten kisaisi ja haluaisi minusta hevoselle kisahoitajan kun kuitenkin tuntisin hevosen ja välimatkaa ei montaa sataa kilometriä välillämme olisi. Olin onnesta soikea kun heppa löysi ihanan omistajan. Viikko myöhemmin kun hevosesta oli kaupat tehty ja hevosen olin käynyt viemässä tallille jonne sillä oli karsinapaikka varattu, ystäväni soitti minulle ja kertoi tutun hevosen olevan myynnissä. Niin, minun hevonen oli laitettu uudelleen myyntiin ja vain viikko myöhemmin meidän tekemiemme kauppojen jälkeen. Viikko!

Yritin naista saada kiinni että olisin kysynyt mikä vitsi tämä nyt oikein oli, missä oli se luvattu loppuelämän koti, mutta nainen ei koskaan vastannut puhelimeen. Myöhemmin opiskelukaveri kertoi että hevoseni on todellakin myyty ja se on jossain päin keski-Suomea. Itkin monta iltaa omaa sokeuttani, en mie tätä halunnut parhaalle kaverilleni joka oli jo muutenkin paljon kokenut.

Noin vuosi myynnin jälkeen minua vähän nuorempi tyttö otti minuun yhteyttä. Tietäisinkö kertoa mitään hevosesta, jonka olen joskus omistanut. Minun heppa ... Tämä tyttö oli vaihtanut oman oikeasti arvokkaan kisaponinsa minun hevoseeni ja haukannut aika paljon p*skaa vaihtokaupassa. Nainen oli hänen kertomansa mukaan kaupannut hevostani täysin terveenä ja valmiina vaativiin koululuokkiin ja starttaamaan vähintään metrin radoilla. Ei puhettakaan hankkarivammasta saatikka siitä että hevosen jalat ei kestä isoja esteitä hyppiä. Tyttö oli saanut ainoastaan naisen teettämän uuden terveystarkastuksen, jonka mukaan hevonen on täysin terve. 

Itku pääsi uudelleen kun tyttö kertoi hevosen olleen tosi kurjassa kunnossa hänelle tullessaan. Heppa oli laihtunut ja sitä oli vaikea saada syömään. Ratsastaessa hevonen oli saanut voimakkaita riehaantumiskohtauksia, jotka ilmeisesti johtuivat jaloissa olevista kivuista. Tyttö oli perheensä kanssa kuljettanut hevosta useamman eläinlääkärin tutkittavana ja hän oli sen diagnoosin saanut että hevonen ei enää kestäisi sitäkään käyttöä missä kunnossa se minulta lähti. He olivat koittaneet tavoittaa tätä jobbaria, joka oli muuten luvannut tytönkin ponille loppuelämän kotia ja taivasta maan päälle, mutta vastaus tuli kylmästi että kaupat on tehty ja hän on ponin myynyt jo eteenpäin.

Tämä tyttö käytti tuhansia euroja hevosen kuntoutushoitohin, lihotusruokavalioon ja elänlääkärin laskuihin. Hän ei kuitenkaan hevosesta koskaan päässyt nauttimaan niinkuin olisi uuden hevosen omistajalle suonut. Rahat eivät myöskään enää riittäneet sellaisen hevosen ostoon mihin käyttöön hän oli minun hevoseni jobbarilta ostanut.

Naista ei saatu minkäänlaiseen vastuuseen ja minulta lähtenyt hevonen laukkaa nyt vihreämmillä niityillä. En aio missään enkä kenellekään julkaista naisen nimeä, mutta netti on ihmeellinen. Ne jotka haluavat asian perinpohjin selvittää, osaavat sen tiedon kaivaa olemassa olevien historiatietojen avulla.

Kun myyt tai ostat omaa hevosta ota selvää vielä selvittämisen jälkeenkin hevosen / myyjän / ostajan historiasta. Kaikki ei aina todellakaan ole sitä mitä annetaan ymmärtää. Teetä aina itse terveysselvitys eläinlääkärillä jonka sanaan voit luottaa ja jos jotain olet sopinut ostajan / myyjän kanssa pidä huoli että sovitut asiat ja kaikki maininnat hevosen terveydentilasta on kirjattu kauppakirjaan minkä molemmat osapuolet allekirjoittavat. 


Lämpimästi entistä hevostani muistaen, anteeksi etten ollut riittävän tarkka ..

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti