lauantai 31. tammikuuta 2015

#33 Kotitreenit ja toinen valmennus

Jennin ohjeitten mukaan on nyt kotikentällä pyöritty, tunnin korsetti siis tämä:

Huolellinen alkuverryttely käynnissä

Notkistus painoavuille

Käynnin rauhoittaminen ja kokoaminen

Töltin nostoja

Laukan nostoja töltistä

Ravinnostoja suoralla (tavoitteena puhas, rikkumaton ravi)

Loppuverryttely

Tuo painoavuille notkistaminen tapahtuu siis siten että paino siirretään esimerkiksi voimakkaasti oikealle istuinluulle, vähän painoa oikealle jalustimelle ja kurkistus kohti hevosen takajalkaa. Oikea ohja johtaa ja vasen antaa kaulalle tilaa taipua. Sama vasempaan. Nopeita käännöksiä, pieniä kulmia. Alkuun omia apuja liiotellaan selvästi ja kun huomaa että hevonen reagoi jo pelkkään istuinluuhun voi sen muun heilumisen jättää pois. 

Sen jälkeen kun kääntymiset onnistuu painolla alkoitetaan takaosan väistättäminen pois ympyrältä - pelkällä painolla. Hevonen voltilla, otetaan nyt vaikka oikeaan kierrokseen. Alkuun vahvat ohjaavat avut (oikea istuinluu, paino oikealla jalustimella ja se kurkistus sisäpuolen takajalkaan, johda oikealla ohjalla) ja siiten sisäistuinluu jätetään paikoilleen  ja oma vartalo nostetaan pystyyn. Jo tämän pitäisi riittää viemään takaosaa ulos, mutta mikäli mitään ei tapahdu niin ylävartalolla pieni nojaus takavasemmalle. Ja näin! Funa siirtää takaosan pois ympyrältä ilman pohjetta ja ilman muuttuvaa ohjasapua. Oon ollu ihan äimänä tämän kanssa. Harjussa vuosia tappelin hevosten kanssa tunnilla kun pohkeenväistön avut eivät vaan millään tuntuneet menevän läpi ja sitten näin yksinkertaisen neuvon avulla saan tehtyä Funan kanssa jopa pohkeenväistöä ilman että tarvitsee ähistä naama punaisena.

Mutta sitten päästiinkin viikko Jennin valkan jälkeen Hepovaaraan Riikka Räihän valmennukseen. Riikan askellajikurssilla kävin jo aiemmin syksyllä Vuonislahdessa lainahevosella ja kertoilin jo sillon Riikalle mitä ajatuksia miulla oli Funan suhteen. Tosin niitäki suunnitelmia oltiin nyttemmin vielä muokkailtu. Funa oli edellisenä päivänä saanu koko talven ensimmäiset kengät jalkaan ja hokkien kanssa. Voi ei! tätä en kyllä arvannu. Funa oli ku heinäsirkka koko tunnin. Joka kerta kun annoin Funalle pohkeita niin aina tuli etujaloilta laukka askel. Joka ikinen kerta se tamppas jalat maahan ihan kuin kapinoiden. Koko tunti meni siihen että Funasta yritettiin saada normaaleja askeleita irti.

Sain Riikalta kyllä kasan hyviä ohjeita kun vaan Funa olisi käyttäytynyt normaalisti. 45 minuuttia pelleilyä sai aikaan sen että Funa oli ihan hikinen ja poikki. Iltapäivällä saatiin valita mennäänkö pareittain toinen 45min vai 30 ykstyisesti. Päätettiin tuntiparin kanssa että molemmat otetaan yksityispuolituntinen kun Funakin oli uupunut ekasta tunnista. Toisella tunnilla sain jo paremmin kiinni mitä Riikka halusi että Funalla teen, ratsastettiin tölttiä ja sen sijaan että töltti pudotettaisiin käyntiin aina kun se rikkoutuu niin se korjattiinkin possupassin kautta taas napakaksi töltiksi. Loppuun ravailtiin isoilla laajoilla ympyröillä. Funa vieläkin välillä tamppasi etujaloillaan, mutta suurimmaksi osaksi kulki jo paremmin. Ehkä se oli jo niin poikki. Illalla sitten mietin että onkohan meidän satula sitten kuitenkaan sopiva /: Tämä täytyy selvittää. 

Pistän tänne nyt vaan kuvan ku sellanen miulla on saatavilla ja kohan saan videot koneelle niin laitan ne sitten eri postaukseen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti