tiistai 3. kesäkuuta 2014

#24 Hetken epätoivo

Funa asiaa!

Hei taas pitkästä aikaa! Yritän tähän väliin ehtiä kirjoittamaan taas kuulumisia Funasta ja tamman mahasta. Olen ehtinyt Funalla ratsastaa noin kerran viikkoon aina viikonloppuisin kun äiti ehtii poikaa vahtia. Ollaan menty mielenvirkistys maastolenkkejä kevyesti pieniä pätkiä juosten. Kahdesti ollaan käyty vanhalla sorakuopalla kahlaamassa mihin on kertynyt vettä lumen sulaessa. Tamma on silminnähden nauttinut kun on päässyt jalkojaan vilvoittelemaan. Voi kun päästäisi pian jo järveen leikkimään!

Hetken aikaa ehdin jo epäillä että noinkohan meille ensi kesänä varsaa on sittenkään tulossa kun näytti ettei maha kasva ollenkaan ja liikkeitäkään en ole nähnyt vaikka niitä jo kovasti odoteltiin.

10.5. Tilanne oli tämännäköinen vuorokausilla 267.


Seurasin tammaa silmäkovana vielä viikonlopun yli peläten vain pahinta ja sunnuntaina Funa näytti kiiman merkkejä ja olin jo heittämässä hanskoja tiskiin, ei tästä mitään tulisi! Kuuntelin mahaa parina päivänä stetoskoopilla tuloksetta. Tamma oli luonteeltaankin muuttunut selvästi parin viime viikon aikana. Sen sijaan että Funa olisi kiukkuillut siitä oli tullut hirmu hellyyden ja huomion kipeä. Tarhaan kun menin niin se työnsi päätä kainaloon ja kerjäsi rapsutuksia.

13.5. Sain pika ajan Parikkalan eläinlääkärille Olihan tilanne käytävä tarkastamassa jos tamma ei ollutkaan enää kantava niin suotta sille tulisi syötettyä väkirehuja tiineen tamman vaativan määrän ja varsinkin kun hevoset alkoivat totutella laitumeen niin kaviokuumeen riski vain suotta kasvaisi. Syötin pojan ja riensin pakkaamaan ponin koppiin, jos reissu suijuisi ongelmitta niin ehtisin takasin ennen kuin poika heräisi taas syömään. Äiti jäi kotiin pikku miestä vahtimaan (: Luovuttaja mielellä läksin ajamaan tuomiota kuulemaan. Kun pääsin perille paikalla oli kaksi eläinlääkäri ja kumpikin sanoi jo "kantava" jo heti kun sain tamman ulos trailerista. Asia kuitenkin tarkistettiin varmuuden vuoksi. Ensin rektaalitutkimus joka todensi kummankin eläinlääkärin mielipiteen - Kyllä sillä varsa on! Sitten tarkistettiin vielä ultraäänellä että varsa on elossa ja niinhän se oli. Meille tulee kuin tuleekin varsa! JES! Vaikka satoi vettä niin riemumielin ajelin takaisin kotiin.

Sen jälkeen Funan ruokavalioon vielä lisättiin proteiini. Proteiinin määrä nousee 0,5dl/ viikko aina 5dl asti ja määrää nostetaan vielä kunhan varsa syntyy ja imetys alkaa. Lisäksi mitä muuta olen puuhaillut niin viime torstaina (29.5) tein talliin vuotuisen kesäpesun painepesurilla ja Funalle pedattiin jo peti isompaan karsinaan. Jos en ihan väärin muista niin karsinan koko on 2,8x5,5 m2.





Tällä viikolla jos saisin vielä kalkkimaali tarpeet niin viikonloppuna voisin huitaista ne seinille (: 
Alla kuva vielä Funan mahasta, vuorokausia 288.


Hei taas, Funa päiväkirja!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti